zaterdag 9 augustus 2008

Soldaten uit België vertrokken naar Kandahar in Afghanistan

Vrijdag zijn 40 militairen uit België vanaf de luchtmachtbasis van Melsbroek naar Afghanistan vertrokken. Ze vormen de voorhoede van een detachement met 4 F-16 gevechtsvliegtuigen dat vanaf Kandahar Air Field gaat opereren.

De soldaten maken deel uit het vierde geniekorps van Amay en het Field Accomadation Unit (FAU). Ze hebben tot taak om de komst van vier F-16 gevechtsvliegtuigen op de basis van Kandahar voor te bereiden die deel gaan nemen aan de ISAF-troepenmacht.

Het contingent bestaat uit 39 Franstalige troepen en een Nederlandstalige. Ze zullen nauw samen gaan werken met Nederland en Frankrijk die al gevechtsvliegtuigen op de luchtmachtbasis van Kandahar hebben gestationeerd.

De beslissing van de Belgische regering wordt niet door iedereen in het land gesteund. Zo vindt de oppositiepartij SP.A dat de Belgische militairen niets te zoeken hebben in de “zinloze oorlog in Afghanistan”.

In de Belgische krant De Gazet van Antwerpen zegt Dirk Van der Maelen van de SP.A “dat de operatie in Afghanistan volledig haar doel mist”.

Volgens hem "is er meer nood aan humanitaire operaties in het land dan aan een nieuwe militaire interventie”.

De SP.A wijst er ook op dat de dure operatie (22,6 miljoen euro) het budget van het ministerie van Defensie overstijgt.

De Belgen die nu naar Afghanistan zijn vertrokken vormen de voorhoede van ruim 100 soldaten die Brussel in de zuidelijke stad Kandahar gaat stationeren.

België is al in Afghanistan en zorgt voor de beveiliging van het internationale vliegveld van Kabul (KAIA) en levert troepen voor het Regionaal Commando Noord van de ISAF-veiligheidsmacht.

Op 1 februari 2008 besloot de federale regering van België om vanaf september vier F-16-vliegtuigen naar het zuiden van Afghanistan te sturen vergezeld van 140 extra manschappen als aanvulling op de al bestaande bijdrage aan de ISAF-veiligheidsmacht.