woensdag 23 april 2008

België en Luxemburg en BELU-ISAF 16 en Kunduz 17 in Afghanistan

Binnen de ISAF-veiligheidsmacht van de NAVO vervult België nu twee hoofdtaken. Er is sprake van de zending BELU ISAF 16 en KUNDUZ 17. Belgen ondersteunen het PRT in Kunduz en zijn “leadnation” op de internationale luchthaven van Kabul (KAIA).

Op 1 oktober 2007 nam België het bevel over het KAIA van Noorwegen over. Het huidige regiment in Kabul wordt geleid door het 2 Bataillon Commando uit Flawinne.

Het detachement bestaat uit Nederlandstalige en Franstalige militairen uit verschillende eenheden, en wordt versterkt door een Luxemburgse sectie.

De hoofdopdracht bestaat uit het beveiligen van het vliegveld van Kabul in een internationaal samenwerkingsverband. De Belgische soldaten werken in opdracht op het Kabul International Airport (KAIA).

Op het vloegveld van Kabul is België “Leadnation”. Het detachement staat onder bevel van kolonel-vlieger Mike De Coninck. Het motto van de missie is “Be Vigilant, Get Solutions”.

De huidige lichting BELU-ISAF16 is in Kabul actief van midden februari 2008 tot begin juli 2008.

Het totaal aantal Belgische soldaten in Afghanistan bestaat momenteel uit ongeveer 360 manschappen.

Kunduz
Sinds juli 2005 zet België militairen in voor het Provicial Reconstruction Team Kunduz (PRT KUNDUZ), dat wordt geleid door Duitsland en behoort tot het regionaal Commando Noord van de ISAF dat eveneens wordt geleid door Duitsland.

Kapitein Nicolas Pinola, de Detachementscommandant, noemt de Belgische inbreng in het PRT Kunduz “kleinschalig, maar erg gewaardeerd door onze Duitse collega’s. Alle Belgische medewerkers zijn “professionals” in hun vakgebied”.

In totaal werken er 22 Belgen in verschillende domeinen. Zoals het detachement in Kabul kennen ze een rotatieperiode van 4 maanden. Alle Belgen zijn geïntegreerd in één van de Duitse diensten van het PRT KUNDUZ.

Elf Belgische militairen werken voor het Operatiecentrum van PRT Kunduz en staan in voor de veiligheid van de ISAF troepen en de lokale bevolking op het gebied van niet-ontplofte tuigen en IEDD (Improvised Explosive Device Disposal - neutralisatie van geïmproviseerde explosieve tuigen).

Vier personen van het 2e Regiment Veldartillerie vormen een Belgisch Tactical Psy Ops Team (naast een Duitse Tactical Psy Ops Team).

Zij zijn verantwoordelijk om de ISAF communicatie met de plaatselijke bevolking te onderhouden. Dit gebeurt door middel van het verspreiden van ISAF publicaties.

Vier personen van de “Aircomponent” (1W Beauvechain, Basis Koksijde, 15 W Melsbroek, 2W Florennes) zijn verantwoordelijk voor het Marshallen, begeleiden, laden en lossen van alle vliegtuigen die gebruik maken van de luchthaven van Kunduz.

Twee personen, afkomstig van DG IPR Evere en 10 W Kleine Brogel, staan in voor het onderhoud en de controle van de NATO communicaties van het PRT in Kunduz.

Tenslotte levert het Belgische ministerie van Defensie een ambulancier (CMO1 Leopoldsburg) die volledig geïntegreerd is in het Duitse “Rettungszentrum”, de kliniek van het PRT Kunduz.

Vanaf midden 2008 staat er een uitbreiding van de Belgische missie gepland naar het zuiden van Afghanistan. België zal dan 4 F-16 gevechtsvliegtuigen stationeren op het Kandahar Air Field (KAF) om de bondgenoten in het zuiden te steunen