woensdag 25 mei 2011

Stomdronken Belgische majoor die Duitse militairen uitschold in Kunduz terug naar België

De nummer twee van de Belgische missie in Kunduz, majoor Fabian Daras, is teruggehaald naar België nadat hij vorige week stomdronken in een Duitse bar in Kunduz Duitse collega's uitschold en met de dood bedreigde. Een Duitse officier kreeg een klap.

Dat hebben Belgische media gemeld. De militaire politie die op het incident werd afgstuurd kreeg vervolgens een scheldkanonnade en enkele doodsbedreigingen naar het hoofd geslingerd. Daras wou zelfs zijn wapen trekken.

Het incident vond ‘s avonds plaats in een Duitse dranktent - de 'Talibar' - in het legerkamp, buiten de diensturen van de betrokken militair. Het Belgische leger noemt het een “zeer ernstige gebeurtenis”.

De Belgische majoor Fabian Daras ging door het lint omdat hij van zijn Duitse collega’s geen wijn kreeg. Het weekblad Knack kon het proces-verbaal inkijken van de Belgische militaire politie in Kunduz.

Rond 3 uur trekt majoor Daras naar de Tali Bar voor een glas, meldt het proces-verbaal. Daras ziet er een Duitse militair met een fles wijn en vraagt of hij er iets van mag hebben. Maar de Duitse vrouw weigert waarop Daras kwaad wordt. Daarop verlaat ze de bar en Daras gooit een lege fles achter haar aan.

Een Duitse sergeant die alles zag gebeuren, roept majoor Daras tot de orde. Die wordt agressief en deelt een vuistslag uit, waarop het tot een handgemeen komt. De scheldende daras dreigt zijn mes en pistool te trekken en wordt vervolgens overmeesterd door Duitse soldaten.

Kamerlid Theo Francken (N-VA) stelt donderdag Kamervragen aan minister van Defensie Pieter De Crem over het incident.

"Afghanistan is precies een vergeten oorlog aan het worden," zegt Francken. "In Kunduz gaat het er nochtans erg heet aan toe. Sommige van onze jongens en meisjes zijn al voor de 5de keer in Afghanistan. De fysische en psychische druk zijn enorm en worden onderschat. Drank ,drugs en geweld zouden schering en inslag zijn in Kunduz en niemand treedt op. Er is nood aan meer psychologische begeleiding tijdens en decompressie na de opdracht."

Minister van Defensie Pieter De Crem heeft maandag zijn verontschuldigingen aangeboden aan Christian Schmidt, de Duitse staatssecretaris voor Defensie, voor het gedrag van de Belgische officier tegen de Duitse militairen.