zondag 26 juni 2011

De Crem wil helft Belgische troepen uit Afghanistan terugtrekken

De Belgische minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) gaat de regering en de partners in de ISAF-veiligheidsmacht voorstellen het aantal Belgische troepen in Afghanistan in 2012 te halveren.

Dat heeft De Crem zondagmiddag aangekondigd in de journaals van VTM en RTL. De Belgische troepenreductie zal plaatsvinden in het verlengde van de gedeeltelijke terugtrekking die president Barack Obama afgelopen week aankondigde voor de Amerikanen.

Tot 31 december van dit jaar hebben de Belgen een mandaat om met maximaal 626 manschappen deel te nemen aan de International Security Assistance Force van de NAVO.

Belgische troepen zijn op drie locaties in Afghanistan gestationeerd. In Kabul zijn 325 soldaten gelegerd. Ze zorgen voor de beveiliging van de luchthaven en hebben vrijwel niets te doen.

In Kunduz leiden 127 Belgen Afghaanse militairen op. In de Zuid-Afghaanse stad Kandahar zijn Belgische F-16’s gestationeerd met 116 manschappen.

De terugtrekking betreft vooral het detachement in Kabul. Een compagnie met vijf pelotons die de luchthaven bewaakt zal in het geheel teruggetrokken worden.

De Crem meldt dat de opdrachten die bijdragen tot de “Afghanisatie” en de opleiding van het Afghaanse leger zullen worden voortgezet.

Hij noemt dit opdrachten die nog steeds vooruitgang boeken en die onontbeerlijk zijn voor de Afghaanse autoriteiten op termijn om het land naar autonomie te leiden.

Afghanistatie, ook wel de transitie of het Kabulproces genoemd, duidt aan dat de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van Afghanistan steeds meer in handen komt van de Afghanen zelf.

De afgelopen week meldden naast de VS ook Duitsland en Frankrijk dat ze hun troepental in Afghanistan willen afbouwen.

Zie ook:
Obama trekt 33.000 soldaten terug uit Afghanistan, eerst 10.000 dit jaar