woensdag 30 november 2011

Troepen België in 2014 vertrokken uit Afghanistan

De Belgische formateur Elio Di Rupo en de zes partijen die in België een coalitie proberen te vormen hebben dinsdag besloten dat de laatste Belgische militairen in 2014 uit Afghanistan vertrekken. De terugtrekking begint in 2012.

Dat schrijft de krant De Standaard. Op dit ogenblik heeft Brussel ongeveer 600 soldaten in Afghanistan gelegerd.

De onderhandelaars van PS, CD&V, MR, Open Vld, SP.A en CDH kwamen overeen om vanaf volgend jaar te starten met de terugtrekking van de Belgische soldaten, met als perspectief dat de laatste militairen in 2014 vertrekken.

België zal wel, conform de NAVO-top van Lissabon, de mogelijkheid open houden om na 2014 nog in Afghanistan aanwezig te blijven ter ondersteuning van de civiele samenleving.

Belgische soldaten zijn gestationeerd op het vliegveld van Kabul en in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz. Vanaf Kandahar Airfield (KAF) in het zuiden van Afghanistan opereren Belgische F-16-gevechtsvliegtuigen.

De zes Belgische F-16's en hun bemanning die in Kandahar gestationeerd zijn zorgen voor luchtsteun aan de grondtroepen van de internationale troepenmacht ISAF in Afghanistan.

Sinds februari 2011 nemen ook vier Belgische trainers deel aan een mentorings- en coachingsopdracht voor de Afghaanse luchtmacht.

In juni van dit jaar besloot het Belgische kernkabinet de troepen in de Afghaanse hoofdstad Kabul in de loop van 2012 helemaal terug te trekken, maar wel een actieve bijdrage te blijven leveren in Kunduz en Kandahar.