zaterdag 4 februari 2012

Portugal lost deel troepen België af op Kabul International Airport

Het Portugese leger stuurt in juni twee pelotons naar Kabul om voor de beveiliging van de internationale luchthaven KAIA van de Afghaanse hoofdstad te zorgen. Daardoor kan een deel van de militairen uit België die daar nu zijn gelegerd worden teruggetrokken.

Dat heeft de krant De Standaard vrijdag bericht. Donderdag werd uit Belgische bronnen vernomen dat Portugal bereid is de taak van de Belgen gedeeltelijk of zelfs volledig over te nemen.

Het Belgisch leger zet in Kabul momenteel vier pelotons in van elk ongeveer tachtig militairen, maar de Portugezen sturen in eerste instantie slechts twee pelotons.

Aguiar-Branco, de Portugees minister van Defensie, zei te onderzoeken of zijn land de hele compagnie kan leveren.

België heeft in Afghanistan troepen gestationeerd in Kunduz, Kandahar en in Kabul In Kabul zorgt Brussel voor de beveiliging van Kabul International Airport (KAIA).

De Belgen hebben er volgens De Standaard nu alle vertrouwen in “dat ons land dit jaar uit Kaboel weg kan”.

De luchthaven van Kabul vormt een cruciale strategische locatie voor de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO, waardoor er eerst vervanging voor de Belgische manschappen moest gevonden worden.

Vorig jaar besloot de regering de militairen uit Kabul terug te trekken, maar er moest nog een opvolger gevonden worden. Het land wil in 2014 alle militairen uit Afghanistan teruggetrokken hebben.

Momenteel zijn er ongeveer 600 Belgische troepen gestationeerd in Afghanistan. Portugal heeft volgens cijfers van de NAVO in januari 2012 118 soldaten in het Aziatische land gelegerd.

Zie ook:
Troepen België in 2014 vertrokken uit Afghanistan
België wil troepen uit Kabul volledig terugtrekken maar actief blijven in Kunduz